O Velikonoční prodloužený víkend od pátku 29.3. do pondělí 1.4. máme zavřeno. Objednávky budeme expedovat opět hned v úterý ráno. Přejeme krásné Velikonoce!

Jak začít s lezením?

Chtěli byste začít s lezením, ale nevíte, jak na to? Ať už se do lezení chcete pustit sami, ve dvojici či v partě, ve spolupráci s týmem Lezecké stěny Kladno jsme pro vás dali dohromady hned několik možností.

Koukneme na to v tomto článku hezky postupně:

  1. Lezení na stěně
  2. Bouldering
  3. Lezení na skalách

 

1. LEZENÍ NA STĚNĚ

Lezení na umělé stěně je super aktivita na celý rok, bez ohledu na počasí.

Potřebujete základní vybavení: lezecké boty (lezečky) a bederní úvazek (sedák). Hodí se také pytlík s magnesiem, jistítko s karabinou a do dvojice lano. Není nutné vybavení hned pořizovat vlastní, vše si můžete půjčit v půjčovně přímo na stěně..

Do začátku je potřeba naučit se bezpečnému pohybu na stěně, jištění druholezce a prvolezce a zažití si správných lezeckých návyků. Pro to je nejvhodnější začít kurzem s instruktorem, pod jehož vedením se naučíte vše potřebné a vyvarujete se přejímání chyb, které nevědomky dělají někteří třeba i velmi zkušení lezci.

Můžete si domluvit kurz lezení na den a čas, kdy se vám to hodí. Pro nácvik jištění je vhodné jít do kurzu minimálně ve dvojici.

Více o kurzech lezení na objednání najdete tady.

Pokud byste se rádi přidali do party začátečníků a krom nových dovedností a návyků získali také nové přátele a spolulezce i do budoucna, můžete se přidat do skupinového kurzu lezeníTen probíhá jednou týdně ve večerních hodinách. V ceně máte vstupné na stěnu, zapůjčení vybavení a péči instruktora na 5 lekcí o délce 90 minut.

Více o skupinovém kurzu pro dospělé najdete zde

2. BOULDERING

Lezení na naší boulderingové stěně, tedy bouldrovce, je nejen skvělým místem pro trénink lezení, ale také pro vstup do světa lezení. Nepotřebujete zde víc, než lezecké boty (lezečky) a hodí se i pytlík s magnesiem. Na bouldru lezete v nízké výšce a seskakujete či slézáte do měkkého dopadiště.

Zde můžete sami či ve více lidech zakusit radost z lezení, pracovat na své síle a vytrvalosti a dobře se bavit. Na bouldrovce můžete začít lezením po všech chytech, do stran, tak zvaným traverzováním. Traverzováním zvyšujete svou vytrvalost a můžete ho využít i pro trénink techniky. Samotné bouldry, tedy problémy postavené stavěči z chytů jedné barvy, se liší v obtížnosti a můžete tak sami sledovat, jak se zlepšujete a pokusovat stále těžší a těžší věci. Cílem je vylézt boulder od startu po TOP na co nejméně pokusů.

Jak začít s lezením na bouldrovce jsme také natočili ve dvou krátkých videích.

Videa s tipy na trénink na bouldrovce, campusu i stěně budou postupně přibývat. Sledujte náš YouTube kanál, ať vám nic neuteče.

3. LEZENÍ NA SKALÁCH

Lezení venku na skalách je oproti lezení na stěně náročnější nejen na potřebné vybavení, ale hlavně na míru dovedností a znalostí, které prvolezec musí mít. V některých oblastech je navíc nutná taky slušná dávka morálu. Jsou ale i sportovní oblasti, které jsou vhodné pro začátečníky. Ať už se do skal vydáte kamkoli, vždy platí, že byste měli jet s někým zkušeným, kdo ví, co dělá. Vy sami však nemusíte být ostřílení lezci, kteří již léta lezou na stěně, abyste si užili hezký den ve skalách. Můžete využít i našich kurzů, kde vám naši instruktoři dopřejí zážitek z lezení ve skalách, v příjemném přátelském a hlavně bezpečném prostředí.

Více o kurzech lezení na skalách najdete zde.

Tak hurá do toho! Ať už dáte jakémukoli lezení šanci, jsme si jisti, že si ho zamilujete!