Závody Singing Rock STEEL jsou za námi

První prosincový víkend patřil desátému ročníku závodů v průmyslovém lezení Singing Rock STEEL.

Tento ročník byl desátý a zároveň v mnoha ohledech úplně první. Letos jsme výročí oslavili mimo jiné také tematickým zaměřením celého víkendu. Závodníci plnili úkoly inspirované Vánocemi a oslavou těchto svátků. Z lan zdobili vánoční stromeček, posílali lodičky vyrobené ze skořápek ořechů na vodu či slaňovali komínem a pokládali dárky pod stromeček. V sobotu poměřovali své síly ti nejlepší  závodníci z 9 různých zemí a v neděli se utkaly tří členné týmy ve stavění sněhuláků. Všichni závodníci předvedli skvělé výkony, na předních příčkách se pak umístili ti nejlepší z nich, v soutěži jednotlivců se jednalo o samé závodníky z Polska, nejlepší Čech si vybojoval úžasné šesté místo. V soutěži týmů se na bednu probojoval tradičně i tým český.

Historie závodu

První ročník této soutěže se pod názvem Sambar STEEL konal na Kladně již v roce 2007, tenkrát se skládal jen z průlezu jednoduché dráhy a výstupu po laně na rychlost. Zúčastnili se ho závodníci z České a Slovenské republiky, často z řad zkušených amatérů. Od té doby se každým rokem navyšovala účast  i úroveň závodníků, přibývalo zahraničních účastníků, přidávaly se a ztěžovaly disciplíny a závod se přesunul do prostor výcvikového střediska pro práci ve výškách Singing Rock Polygon a na Lezeckou stěnu Kladno. Poslední tři roky již závod nese název Singing Rock STEEL a je jediným závodem svého druhu v České republice.

Co je to průmyslové lezení

Jedná se o druh lezení, které na rozdíl od sportovního lezení na umělých stěnách a skalách, využívají výškoví pracovníci a záchranáři k tomu, aby se dostali na jinak nedostupná místa a zde bezpečně vykonali nějakou práci či někoho zachránili z nedostupného terénu. Průmyslové lezení vyžaduje jiné vybavení a vždy probíhá za splnění velmi přísných bezpečnostních pravidel, např. ve většině případů mají lezci dvě lana a jsou na nich jištěni dvěma na sobě nezávislými systémy, pro případ, že by jeden z nich selhal.

Výškoví pracovníci, ve světě známí také jako Rope access technicians, vykonávají různorodé práce od mytí oken na vysokých budovách, přes instalace konstrukcí ve výškách a práce na větrných elektrárnách až po práce na ropných plošinách na moři. V závodu Singing Rock Steel se závodníci dostávají v rámci disciplín do situací podobných, do jakých se mohou běžně dostat při vykonávání  své práce.

V čem se závodilo

Sobotní závod se skládal ze čtyř disciplín. Za splnění každé disciplíny závodník získal 15 bodů a každý závodník měl časový limit 10 minut na to, aby se pokusil daný úkol splnit co nejvíc krát a nasbírat tak co nejvíce bodů.

1. Stromeček

V této disciplíně museli závodníci vystoupat po konstrukci, cestou vzít koule z lana představující vánoční ozdoby, přesednout na lanovku z ocelového lana a slanit na laně nad stromeček, kde z lana závodníci stromeček ozdobili. Závodníci zde tedy ukázali své schopnosti rychle a přesně se pohybovat po konstrukci, které v reálném životě představují například stožáry, kromě pohybu samotného za využití ocelového i normálních lan také závodníci museli ukázat obratnost a přesnost s manipulací s malými objekty. Rekordní množství 92 bodů v této disciplíně získali hned dva závodníci Andrzej Rudkowski a Radoslaw Michalak.

   

2. Lodičky

Zde závodníci měli za úkol vystoupat po šikmém ocelovém řetězu do určité výšky, přesednout na lana a vystoupat po nich pro lodičku, se kterou se poté přesunuli nad lavor s vodou a zapálenou ji poslali na hladinu. Lodičku tvořily tradičně svíčky ve skořápkách od ořechů a tak i závodníci ze zahraničí byli seznámeni s českými vánočními tradicemi. Pro závodníky tento úkol byl jak fyzicky náročný, tak i na přesnost pohybu a práci s velmi malými objekty. Nejvíce bodů v této disciplíně bylo 35 a vybojoval je opět Andrzej Rudkowski.

 

3. Dárek

V této disciplíně závodníci vzali na startu dárek a dali si ho do vaku, vystoupali s ním po provazovém žebříku, slanili komínem a dárek umístili pod stromeček a po té „utekli“ oknem. Tato disciplína opět byla fyzicky náročnější, ale také dostala závodníky do netradičních pozic, kde např. v okně, tvořeném pneumatikou od traktoru, museli přesedat na další lana ke slanění, která ale byla umístěna pod nimi.  Nejvíce bodů získali Kamil Kaprczak a Marcin Gala s počtem bodů 42.

  4. Zvoneček

A poslední disciplínu tvořil rychlostní výstup po laně ke zvonečku, kde závodník přestoupil na druhé lano a co nejrychleji s přestupem na uzel slanil zpět na zem. Tato disciplína byla jediná ze čtyř, kde závodník nesbíral body v časovém limitu, ale jen se snažil splnit úkol v co nejkratším čase. Průměrný čas byl těsně nad 2 minuty a 47 sekund. Rekordní čas 01:12,285 zalezl Radoslaw Michalak.

Kdo se účastnil závodu

Desátého ročníku se zúčastnilo 77 závodníků z 9 různých zemí. Závodníci přijeli kromě České republiky a Slovenska také z Polska, Německa, Rumunska, Maďarska, Slovinska, Lotyšska a Turecka.

Nejvíce převažovalo závodníků z Polska. Tradičně odsud přijíždějí nejen výškoví pracovníci, ale také školitelé.

Jak si vedli Češi

V posledních letech se zvedá jak účast zahraničních závodníků, tak zejména jejich úroveň a je stále těžší a těžší se v silné konkurenci probojovat na přední příčky. V minulém roce byl nejlepší Čech v první dvacítce. Letos se Mistr České republiky, Pavel Kotouč umístil na skvělém 6. místě, Roman Hóta, Hovnolezci Kladno, byl na místě jedenáctém a Petr Ledvina, worksafety.cz, na místě 14. Opravdu skvělé výkony českých závodníků.

Co ženská účast v závodě

Žen se každoročně do závodu zapojuje ve srovnání s muži velmi málo, letos se zúčastnily tři ženy. Češka Miloslava Mili Göblová si se třetím místem v kategorii žen také získala titul Mistryně ČR. Na druhém místě stanula Elzbieta Domagalska a zlatou medaili získala Birte Kahlbrock z německého týmu Trainer Kollektiv.

Kdo závod vyhrál

Tři nejlepší závodníci postoupili do finále. Zde se Andrzej Rudkowski, Radoslaw Michalak and Lukasz Labedz utkali o medaile v rychlém výstupu po lanech a přestupu na jiný pár lan a sestup po nich na zem, to vše poslepu. Ve finále nejrychlejším a tak i vítězem celého závodu se stal Lukasz Labedz, Andrzej skončil druhý a Radoslaw třetí. Všichni tři byli opravdu skvělí. Všem moc gratulujeme.

  1. Andrzej Rudkowski, L3x3 (POL)
  2. Radoslaw Michalak, RATBOC (POL)
  3. Lukasz Labedz, GO ROPES (POL)

 

Jak probíhal nedělní závod týmů

V neděli závodníci měli před sebou úkol pro tříčlenné týmy. Společně se snažili vyřešit co nejrychleji a nejefektivněji hlavolam v podobě přeskládání sněhuláka tvořeného třemi koulemi o různých velikostech. Museli je z lan přenášet jednu po druhé s tím, že se mohla pohybovat vždy jen jedna koule a větší koule nikdy nemohla být položena na menší.

S hlavolamem i strategií pohybu na lanech si všechny týmy poradili, o vítězi ale rozhodoval čas. Na prvních třech příčkách nakonec stanuly hned čtyři týmy:

1. No Pain, No Gain (POL) - Andrzej Sienkiewicz, Dominik Chmielewski, Damian Musial

2. CSW Totem (POL) - Tomasz Nowak, Bartosz Bielawski, Pawel Jowik

2. Sambar (CZE) - Jan Štilip, Roman Hóta, Vojta Kraydl

3. Climbing Service Wroclaw (POL) - Kamil Szymczak, Marcin Lis, Waldemar Kacprowicz

Závěrem

Nesmí chybět poděkování všem závodníkům za účast a skvělou závodní atmosféru a fair play a gratulace všem k opravdu skvělým výkonům. Termín příštího závodu bude zveřejněn na facebookových stránkách závodu již brzy. 

Poděkování patří také všem pořadatelům a partnerům závodu.