Jak vybrat správné lezecké vybavení na lezení ve skalách?

Pokud patříte mezi lezecké začátečníky a chystáte se poprvé do skal, máme pro vás pár tipů, které by se vám mohly hodit.

Expresky (1398 × 552 px)

Silně doporučujeme pro první výjezd za lezením do skal využít služeb zkušeného lezeckého instruktora. Na naší lezecké stěně jsme otevřeli kurz „ZE STĚNY NA SKÁLY“, v rámci kterého teoreticky i prakticky probereme vše potřebné pro lezení ve skalách, zaměříme se na výběr lezeckého vybavení, správné jištění, slaňování, rizika spojená s lezením na skalách a mnohem více.

Všem začátečníkům doporučujeme začínat na cvičných a dobře odjištěných skalkách, v cizině často nazývaných Klettergarten. Kde najdete cvičné lezecké oblasti, vám povíme někdy příště.

V první řadě je třeba si uvědomit, že lezení ve skalách je jiné, než lezení na umělé stěně a i nároky na vybavení do skal jsou od toho stěnového jiné. V tomto článku tuto problematiku jen stručně nastiňujeme, abyste měli představu, co budete potřebovat. S výběrem toho pravého vybavení pro vás a oblast, kam se chystáte, vám rádi pomůžeme. Stačí se na nás obrátit. Můžete také skouknout videa na našem Youtube kanále.

youtube

Jak vybrat správné lezecké vybavení na lezení ve skalách?

Na umělou stěnu potřebujete lezečky, lezecký úvazek, jisticí pomůcku s karabinou a lano. Toto vybavení je samozřejmě nutné i při lezení ve skalách. Když však vyrazíte za lezením do přírody, budete potřebovat další výbavu.

Expresky: Na většině stěn jsou expresky nastálo, ale na skalách musíte mít expresky vlastní. Prodávají se ve výhodných packetech po několika kusech. Doporučujeme mít s sebou alespoň 10 expresek.

Lano: Z umělé stěny jste zvyklí na jednoduché lano, vhodné pro sportovní lezení. Stejné lezecké lano se používá i pro lezení venku na „sportovních“ skalách, jen je nutné znát potřebnou délku lana pro vybranou cestu. Bohužel největší množství lezeckých úrazů na skalách je způsobena krátkým lanem. Na většině stěn vám stačí 35-40m lano, se kterým si ale na mnoha skalách již nevystačíte. Proto je dobré zvolit lano o délce 50 či 60m. Potřebnou délku lana si vždy ověřte předem v průvodci a nezapomeňte, že na volný konec lana vždy patří uzel! Oproti stěně se Vám bude hodit také plachta na lano, aby vám lano pod skálou neleželo v prachu a zůstalo v dobrém stavu co nejdéle.

Průvodce: Často podceňovaná, ale na skalách nezbytná věc. Oproti cestám na stěně, u dané cesty není kartička s obtížností a barvou. Na skalách je většinou potřeba mít průvodce, ve kterém zjistíte, jak je cesta těžká, dlouhá, kolik je potřeba expresek a jaká je minimální délka lana. Ve většině průvodcích se dozvíte také něco o cestě, např. kdy a kdo cestu udělal. Samozřejmě existují průvodce on-line, či je v některých oblastech napsaná obtížnost přímo na skále. Určitě buďte při výběru prvních cest na skalách pokorní. To, že boucháte na stěně sedmičky, neznamená, že stejně to půjde i venku.

Horolezecká přilba: Na umělce se přilby nepoužívají, ve skalách mají naopak velké opodstatnění a to pro prvolezce i jističe. Manipulace s lanem, nepozorný lezec, či zvěř nad vámi může dolů na vaši hlavu poslat uvolněný kámen. Přilba také má svůj neopomenutelný význam při ochraně vaší hlavy při pádu. Nezapomínejte také na velké nebezpečí, které představuje lano za patou, které při pádu způsobí pád hlavou dolů. 

Expresky (1398 × 552 px) (1)

Další materiál, který budete na skály potřebovat:

Čím dál tím více se u nás cesty na skalách dělají tak, aby byl přechod ze stěny na skály co nejkomfortnější. Na konci cest jsou slaňovací řetězy s karabinami. Když tomu tak je, máte vyhráno, cvaknete se jako na stěně a jedete dolů.

Pokud chcete lézt na top-rope určitě nevyužívejte erární karabiny, či dokonce přímo borháky, které jsou ve skále (probrušují se), a do řetězu dejte vlastní karabiny. Proto na skálu potřebujete kromě expresek několik karabin s pojistkou zámku.

Pokud na konci cest není karabina, kterou můžete procvaknout, je nutné slanit, či se správně převázat. K tomu budete potřebovat odsedávací smyčku s karabinou, slaňovací pomůcku a karabiny. Když používáte k jištění jistítko, kterým lze protáhnout dva prameny lana, tzv. kyblík, máte většinou v jednom jisticí i slaňovací pomůcku. Naopak poloautomatická jistítka se ke slaňování ve většině případů nehodí, a tak si nezapomeňte na sedák před lezením pověsit zmiňovaný kyblík s karabinou. Pro jištění ze shora, tzv. štandu, se vám bude do budoucna hodit typ jistící pomůcky, která to umožňuje. Zorientovat se mezi jistítky vám pomůže i naše Youtube video.

Poslední část vybavení, která vám lezení ve skalách může zpříjemnit, je lezecký batoh. Oceníte ho obzvlášť v lezeckých oblastech, kam je od auta potřeba ještě nějaký kus cesty dojít. Lezecký batoh často obsahuje rovnou i plachtu na lano a mnoho kapes a poutek pro přehledné uložení všeho potřebného lezeckého vybavení, oblečení i svačiny. 

A samozřejmě nezapomínejte do batohu přihodit základní vybavení, bez kterých byste se neměli vydávat za žádným dobrodružstvím: lékárničku, svačinu, pití a nějakou tu vrstvu oblečení pro případ zhoršení počasí. 

Správný výběr vybavení je zásadní pro bezpečné a pohodlné lezení ve skalách a není radno ho podcenit. Obraťte se na nás s jakýmkoli dotazem, ať se do skal vydáte se vším, co budete potřebovat.

A na samotný závěr, zde máme pár věcí, na které by lezec ve skalách neměl nikdy zapomínat:

1)      Parkuj tam, kde máš.

2)      Lezci si říkají „Ahoj“.

3)      Jsi v přírodě, buď ohleduplný a tichý, uklízej po sobě.

4)      Respektuj zvyklosti dané oblasti.

5)      Nezapomeň, že na písku se nemáguje a neleze se na top-rope.

Expresky (1398 × 552 px) (2)