Filmový festival Snow Film Fest bavil i inspiroval

V sobotu 5. listopadu 2016 jsme spolupořádali na kladenské lezecké stěně již tradiční festival filmů ze zimního prostředí Snow Film Fest, který probíhá každý rok ve více než 200 městech v České republice a na Slovensku a spolu se sesterskou Expediční kamerou patří mezi největší festivaly outdoorových filmů v ČR.  Návštěvníci festivalu měli možnost vidět celkem 7 filmů ve dvou blocích a mezi nimi proběhl doprovodný program Outdoorové kuchyně.

IMG_7393 IMG_7394

V rámci doprovodného programu jsme testovali skládací nádobí a vařili jídla vhodná na cesty

Společně s týmem Lezecké stěny se vždy snažíme obohatit festival o zajímavý doprovodný program. V minulosti jsme testovali inovované vařiče, které jsou vhodné i do extrémních podmínek a testovali expediční stravu, kterou můžete zakoupit. Na letošním festivalu doprovodný program tvořila možnost seznámit se s inovativním skládacím nádobím XSeries od firmy Sea To Summit, vyrobeným ze silikonu a hliníku, které řeší problém se skladností nádobí při outdoorových a extrémních výpravách.

IMG_7395 IMG_7399 IMG_7397 IMG_7398 IMG_7407 IMG_7427

Zároveň návštěvníci mohli ochutnat hned tři recepty, které jsme připravili jako inspiraci na pokrmy vhodné na cesty a které se připravují jen zalitím horkou vodou. Jednalo se o ovesnou kaši a dvě varianty jídel s kuskusem. Každý mohl ochutnat všechny nabízené pokrmy a odnést si recepty s sebou domů. U připravování těchto dobrot jsme také probrali různé varianty těchto i jiných jídel, které je vhodné vzít s sebou na různá dobrodružství a jak do nich dodat potřebnou nutriční hodnotu např. dodáním proteinu v podobě masa či luštěnin. O outdoorovou stravu připravenou doma byl velký zájem a na základě podnětů od návštěvníků připravíme článek na naše stránky věnovaný jen nápadům na stravování se na cestách.

IMG_7409 IMG_7452 IMG_7413 IMG_7411 IMG_7419 IMG_7424 IMG_7421 IMG_7426 IMG_7443 IMG_7418 IMG_7443 IMG_7420 

Filmy Snowfestu zaujaly milovníky různých zimních sportů

Všechny filmy festivalu spojoval sníh a zimní prostředí, ale každý byl zaměřen na jiné aktivity a jiná dobrodružství. Na své si přišli diváci z řad milovníků lyžování a zejména freeridu, skialpinismu, horských expedic a horolezectví, ale i třeba plachtění. Všechny filmy byly moc pěkně natočené a řada z nich měla i skvělý soundtrack.

V prvním bloku byly promítány tři filmy a jeden z nich nás seznámil s nebezpečím lavin

První blok začal v 16 hodin a skládal se ze tří filmů. Prvním z nich bylo Bulharské bílé zlato, český film o freeridovém dobrodružství v bulharských horách. Druhý snímek sledoval příběh šestice žen, které se vydaly plachtit a lyžovat do Grónska a ve svém filmu nám přiblížily i dopady globálního oteplování. První blok uzavřel velmi povedený slovenský film Bílé objetí, který nám připomněl, že nebezpečí lavin se nesmí opomínat a ukázal pohled na laviny z úhlu různých lidí, které se s lavinou setkali. Tento film nás stejně jako jiné lákal do hor, ale ukázal nám také, že je třeba být neustále ostražití a být připraveni na nejhorší, protože pak žít s následky je někdy opravdu neskutečně těžké.

bulharske_bile_zlato1 ledy_a_prilivy2 bile_objeti1

Ve druhém bloku se objevily hned dva filmy ze slavné produkce

Ve druhé polovině festivalu jsme pak mohli vidět film Sibiřský traverz ze slavné kanadské produkce Sherpa Cinemas, který je o lyžování a poznávání kultury při cestování po Transsibiřské magistrále. Následoval film Whiskey Berber od bratrů Švihálků, alias Kejda Ski teamu, kteří se svými skialpovými dobrodružstvími už také pěkně proslavili. V tomto filmu se vydali do hor v Maroku. V dalším filmu jsme mohli vidět portrét neuvěřitelné ženy jménem Tamara, horolezkyně, která zdolala jako jedna z velmi mála žen na světě horu K2 a to bez kyslíku. Celý festival uzavřel film Expedice Švédsko, dobrodružství trojice kamarádů cestujících stovky kilometrů přes velmi studené Švédsko.

sibirsky_traverz1 whiskey_berber2 Tamara2 expedice_svedsko2

Nejlepšími filmy festivalu byly zvoleny Bílé objetí a Expedice Švédsko

Na Snow Film Fest na lezecké stěně Kladno se sjelo několik desítek lidí a jak filmy, tak i doprovodný program se sešli s velkým úspěchem. Návštěvníci měli také možnost hlasovat o nejlepší film festivalu a za nejlepší zvolili slovenský snímek Bílé objetí a švédský film Expedice Švédsko.

Děkujeme všem za Vaši účast a skvělou atmosféru a děkujeme Lezecké stěně Kladno za pořádání tak skvělé akce a přizvání nás ke spolupráci. Obrovské díky také patří našim partnerům, bez kterých bychom doprovodný program nemohli uskutečnit - firmám Sea To Summit a Warmpeace za poskytnutí testovacího nádobí. A také České televizi za umožnění pozvat návštěvníky prostřednictvím sobotního ranního vysílání ČT24. Děkujeme!

14970891_10210799912904334_598488004_o

Další podobnou akcí na Lezecké stěně bude filmový festival s názvem Expediční kamera, který proběhne zhruba v únoru a určitě opět nebude chybět zajímavý doprovodný program.